Vytisknout
Zobrazení: 1818

V Dhermi nás probouzí sluníčko, sbalíme si věci, nalodíme se do aut a vyrážíme směr Saranda. Ještě se stavíme v Dhermi v pekárně, tam potkáváme 2 české „asi páry“ tak se s nima dáme do Řeči. V Dhermi je jich prý víc, 2 přijeli autobusem a dvěma se autobusem nechtělo, tak je následovali autem, nějaký bílý novější VW Passat. Vyprávějí nám o komplikacích na hranicích HU-SRB, kde prý stáli 6 hodin. Přijeli v sobotu a odjíždí zase v sobotu. Chvilku s nimi splkneme o Albánii a vyrážíme směr Saranda.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Saranda

Cesta ubíhá tradičně „albánsky“ tedy pomalu, ale prohlížíme si Albánské krásy, včetně ponorkové základny, pořád se je na co dívat. Odpoledne projedeme Sarandu, kousek za Sarandou se ptáme na ubytování, ale aparmatmány jsou kus od sebe a navíc jeden nemá wifi. Jedem dál. Přijíždíme do Ksamilu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ksamil

Ksamil je vyhlášený tím že jsou všude „naháneči“, všude u cesty stojí lidi s cedulkami, že mají volné ubytování, mávají, volají a shánějí lidi. Nakonec zastavujeme u pěkného moderního hotelu, ten bude asi drahý, ale jak vystoupíme z auta, hned si nás volá paní na druhou stranou, za jakýsi kout, tak se jdeme podívat. Objevujeme nádherné ubytování, nádherný dvůr, krásné dva pokoje, jeden s kuchyňkou, jeden s balkonkem a koupelna. Máme wifi i LCD TV s youtube atd. Pán chce 100 eur za 2 noci pro 4 lidi. JaraX mu hned nabízí 80, pán nabízí 90 eur, nakonec zkusíme ještě 85 eur, ale zůstaneme u 90ti eur. 300 Kč na osobu/noc je i tak krásná cena za ten komfort. A jako bonus parkování aut ve dvoře. Platíme v LEK a pán to přepočítá horším kurzem než za kolik jsme měnili, takže to máme nakonec ještě levnější. Pán přinese rakiju a dobře domluvený kšeft zapijem.

Co nás v Albanii překvapilo, tak že tu nejsou žádné registrace, nikdo po nás nechce ani pasy, ani občanky. Máme hlad, tak vyrážíme naproti do restaurace KOKO, dáváme si gyros na talíř, ceny jsou směšné viz foto. Např. kafe za 16kč apod.  Pro cenu v CZK dělte 5kou. Na jídle si opravdu pochutnáme.

088089090

091092093

Po jídle se vrátíme na ubytování, resp. jen přejdeme ulici. Vezme si koupací věci a vyrazíme na průzkum vyhlášených Ksamilských pláži. Asi po 200 metrech se nám už lepí bílý Ksamilský písek lepí na nohy. První pláž na kterou přijdeme má vyvěšené červené vlajky z důvodu větších vln, tedy zákaz koupání, pár lidi se ale stejně koupe. Pokračujeme dál na další pláž, tam je již zelená vlajka. Hodíme si věci na pláž a hurá do vody. Celkem fouká a jak vítr fouká do vln, vytváří se aerosol, co nám prská do obličeje, je to velmi příjemné. Voda je opět velmi teplá, není třeba si zvykat na teplotu vody, bez přemáhání v pohodě jdeme do vody, kde vydržíme asi hodinu a vůbec nám není zima. Je dobré podotknout že Ksamilské pláže jsou obskládáný lehátky tak hustě že si ani není kam dát deku, toto není nic pro milovníky opuštěných pláží.  Nezřídka první řadu lehátek omývá a jsou plné písku z rozbouřeného moře. V tomto je Dhermi určitě lepší, tam jsou pláže podstatně méně zalidněné. V Ksamilu evidentně končí sezóna později. My pláže nepotřebujeme, nás zajímá jen voda. V Ksamilu jsou stovky rozestavěných vil a hotelů různých velikostí a lze tedy předpokládat, že situace na plážích se bude ještě zhoršovat a obsazenost poroste. Projdeme další pláže směrem na jih, ať zhodnotíme situaci dále.  Vyrazíme k domovu, umejeme se , naskáčeme do sedmy a vyrážíme do Sarandy. V Sarandě parkujeme na malém zapadlém parkovišti za lunaparkem, cena parkování je 200 LEK, tedy 40 Kč, lze však parkovat i na ulici, ale JaraX má strach o sedmu. Hned po východu z parkoviště je nám nabídnuta Marihuana, tu nám nabízí na každém rohu, včetně číšníků v restauraci.  V Albanii jede evidentně tráva ve velkém, viz níže. Nedělám si iluzi,že i tvrdé drogy by tu byla hračka sehnat.

https://zpravy.idnes.cz/albanie-konopi-marihuana-lazarat-d4m-/zahranicni.aspx?c=A140616_200912_zahranicni_aha

090095096

097098099

100101102

103104105

106107

108

V Sarandě evidentně skupují vyřazené lunaparky ze západní evropy. Pobaví nás vzduchovková střelnice, kde se asi z metru střílí na plechovky od piva. Pokračujeme dál a první kam jdeme je tržnice, projedeme si tržnici a vrátíme se zpět na promenádu, nic nás tam neoslovilo, takže nikdo nic nekoupil. Pokračujeme po pobřeží směrem na jih, nutno podotknout že Saranda je spíše večerní zábavní centrum. Koupání na městských pláží tu stojí zaprd. Voda díky poloze v zálivu není žádný karibik, desítky hotelů zaplavují pláže turisty.  Promenáda má délku asi 1km, je to příjemná večerní procházka. Nakonec zakotvíme v přístavní restauraci. JaraX jídlo vynechá, Vašek si dává albanskou rybu. Honza si dává špagety s mořskými plody a Radek Boloňské špagety.

110

111

112

113

Po jídle naskáčeme do sedmy, pustíme Logica, otevřeme okna a užíváme si Sarandy po svém. Cestou se stavíme v Intersparu, doplníme zásoby. Doma potom Radek zahájí slivovicoví souboj, sme zvědavi, jak bude ráno vstávat.  Dobrou noc.