Nedávno jsem manželce prodal sedmu, krátký předface, bez DD, bral jsem ho tehdy na díly, ale po cestě z Německa jsem zjistil, že není v nějak extra hrozném stavu a zachránil. Naše moccabraun sedmička pěkných pár let sloužila. V létě jsme přikoupili ještě jednu 730Ld, která měla vzadu stoleček (kvuli tomu se koupila), stoleček šel do JaraX Individuálu, a 730Ld dostala manželka. Manželka ale nadává jak špaček, ta 730Ld žere jako tank, proti LPG V8 jsou náklady na palivo dvojnásobné, motor je ve městě vyloženě nepřijemný a nascové sedačky taky moc pohodlné nejsou, hold laťka je nastavena hodně vysoko. 23.12.2022 tedy oficiálně začíná hledání jednorožce. Podmínky – N62B44 nebo N62B48, long, Individual nebo club, „full“ výbava. Hledání takového auta odhaduju na půl roku až dva roky. U sedmiček vzniká takový zvláštní paradox, většina zákazníků po té co si u nás očuchá sedmičky a začne hledat pořádnou sedmičku, nekoupí první socku, ale hledá si auto třeba klidně i ten rok, někteří i několik let, na tom by nebylo nic divného, jenže oni si to auto hledají i po tom co už ho mají. Prostě každý den při kafi projedou inzeráty, jednak je zajímá, jestli nenajdou lepší sedmičku, než je ta jejich za rozumnou cenu a jednak se ujišťují, že dobře koupili. Jedním z těch co pravidelně hledají je i Pajk, ačkoliv má krásnou sedmičku i M6ku a 330i pro ženu a ke štěstí mu vlastně nic nechybí, stále hledá.

No a v pondělí 23.1.2023 našel krásnýho longa, 745Li Individual karamel, no a jelikož má svých aut dost, poslal mi ji. Hned jak jsem uviděl ten Individual tak říkám „to je auto pro manželku, přesně co potřebujeme, plný indvidual a navíc ještě bez odvětraných sedaček, super. Asi 45 min na to mi píše Tanner, že si našel nádhernýho Individuala, tak mu odepisuju „sorry, ale ta je moje“ a v zápětí mi začali chodit zprávy od dalších lidí. Někdy se fakt stane že mi jedno auto pošle pět lidí, tam pak nezbývá než se řidit tim, že první vyhrává a když někdo začne nějak špekulovat, jít na druhýho. Smutné někdy pak je, že se lidi poperou o jedno auto, jeden na to se mnou jede a auto je vrak, to si pak vlastně vytáhl černého petra. Už jsem dokonce přemýšlel o tom, že bych ty zajímavé kusy všechny objel a pak jen „prodávál prohlídku“ tím bych rozmělnil náklady na ty špatné kusy, třeba časem. Auto posílám manželce a ta je nadšená, sice bychom si uměli představit jinou barvu auta než černou, ale alespoň je to „carbonschwarz“, no můj vysněný „mondstein“ to není. Začíná tedy celá organizace akce, hlavně se ale nesplašit a nekoupit vrak. Volám do Německa, zjišťuji vinko, komunikace s prodejcem je skvělá, hned posílá vinko a pár fotek a vykladá jakési nesmysly o servisu v BMW až do konce a obrovskou složkou dokladů o servisu, ti prodejci toho navykládají.

Zadám si vinko a vypíšu výbavu, super, je tam vše krom lednice, zadní klimu nepotřebuji, i když ty výdechy na stropě jsou boží, to přežijem. Pak hodím vinko do servisní appky BMW, „Fuck“ 49 stránek servisu v BMW. Odešla keyless klika? Dáme origo novou, přestal hrát reprák, dáme origo nový ASK. To je přístup! Bohužel ale ze zdravotních dovodů je pro mě cesta Hamburg a zpět za jeden den už docela náročná, beru si tedy další řidiče. Pojedem ve třech a prostřídáme se, nakonec jsem ale oslovil nějak moc lidí a jedeme čtyři.

001005023014017

Další den v úterý ve 23 hod sedáme s Pajkem do sedmy a vyrážíme směr Litovel, kde nabereme Tannera, pokračujem „vrchem“ a ve Vysokém Mýtě na Onu natankujem nejen plyn, ale taky benzín, on totiž plyn v Německu stojí stejně jako benzín v česku, tak je lepší jet na benzín, po tom co nám dojde levný český plyn za 15Kč. V Praze nabereme Vojtu, které znáte ze story o Španělské sedmičce. Někde u Hannoveru dotankujem trochu německého plynu. V 8:30 přijíždíme do Hamburku, trošku projedem město, jsou to takové benátky, samý kanál, přistav ale bohužel nestíháme, toto mě mrzí nejvíc na těch mých „akcích“, člověk se dostane na zajímavá místa, ale nemá čas je prozkoumat. Nakoupíme levné kvalitní potraviny v Aldi a hlavně „zwiebelmettwursty“ schválně dejte vědět do komentů kdo to zná a jak vám chutnají. Před 10tou stojíme před bazarem a vyčkáváme na prodejce. V 10 je tam, přijede Teslou, kluci ho pak vyslechnou a nadává na to jak špaček, po městě prý super, ale klidně se mu stane, že vyjede z města s dojezdem 450km, zapne topení, výhřev sedaček, zrychlí a dojezd je najednou jen 200km, tak má ještě Ečko kombi. Na 11:15 máme objednaný úřad, jdeme rychle proběhnout celé auto, jsme 4 a tak se na to auto vrhneme jako supi. Jeden dělá diagnostika, další zkoušejí sedačky, a další systémy. Vlastně se bojím jen dvou věcí, že bude auto rezavé po nehodě, např. na výměnu bočnice a že bude na výměnu inteirer, to by bylo no-go. Auto je ale krásné, má nová origo BMW světla, a lakoval se celý předek (jindy než výměna světel), prostě dostávalo péči. Nejde idrive, prohnal se s tím „dojčes bastler“ a narval tam jakýchsi krabiček, jacků a cinchů, takže předpokládám, že auto umí uskutečnit i hovor na Mars. Výsledkem celého snažení je ale nefunkční idrive. Už do whatsappu jsem argumentoval pánovi, že auto má optický idrive, a že si s tím málo kdo poradí to opravit, že to není žádné hledání spálených pojistek a z ceny 9999 euro, bylo rázem 8500 eur. Nájezd 230tkm se taky zdá být odpovídající a sedí i podle servisů BMW. A teď ten interiér, ze strachu jsem si ho nechal celý podrobně nafotit a některá místa vypadaly značně vypelešeně. Nevím, čím to pán fotil, ale na živo ten interiér nevypadá vůbec zle a i škrábanec na blatníku, co pán fotil, na fotce vypadá jako po střetu s Tatrou 815, ale na živo není prakticky vidět. Pecka. To auto je dokonalé.

013002003004006007008009010011012015016018019020021022025026027

Po 20 min prohlížení jdeme na testovací jízdu, hned při prvním rozjetí mi ale spadne úsměv, něco divně bouchá na autě, ve větší rychlosti to přestane, chová se to jako kardan, ale jde to i do brzdového pedálu. Po asi kilometru testovací jízdy jsem si prakticky jistý, že se jedná o dva problémy, utržené ložisko kardanu a extrémně zvlněné brzdy. Taky se není čemu divit, někdo tam dal Bosch brzdy. Kluci mi říkají „vyzkoušej gufera a myslíš, že je dobrej logic?“ Nezkouším a je mi to jedno, naopak je pro mě stěžejní stav interiéru, taková nehřející sedačka by asi byla no-go, protože je to velmi špatně řešitelné, stejně jako kdyby byla nějak popraskaná kůže sedačky, loketka je to poslední, ta se přešije. Dáme si 5km testovací jízdy, a je jasno. Auto beru! Ještě zkusím poladit cenu. Ovšem už není kam a 1500 eur sleva je dostatečná, alespoň se domluvíme, že bazar zaplatí převozky a pojistku. S majitelem bazaru sedáme do sedmy, pán má kolem 70ti let, kecáme o autech, umí dobře anglicky na to že je Afgánec. Sám má S350D W223, s autem moc spokojený není, má problémy s klikama, stejně jako jeden můj známý. Navíc mu po půl roce odešla baterka a její výměna stojí 4000 eur, ted ji má v rámci záruky, ale už to naznačuje, že ten servis po záruce bude masakr.

024

Bazar je prakticky v centru Hamburku, na úřad jedeme až na kraj, cesta je tady takových 20min. Od doby covidé je třeba na úřadě rezervovat termín den dopředu. Máme rezervaci na 11:15, přijíždíme 11:22, ale v pohodě nás hned vemou, za 5 min máme žádanku na značky, přes chodbu přejdeme na značky a tam nám vyrazí krásné teplé značky, ted zpět zaplatit poplatek, dostanem nálepku a frčíme zpět do bazaru za klukama. Ti jsou překvapení otevřeností bazarníků, ukazují jim kolik která auta mají na mobile shlédnutí, kolik je zájemců, kolik stojí nájem apod. Tady nás pobavila jedna vtipná story, v dnešní době je hodně podvodníků, kteří dělají, že autu rozumí, najdou si na netu nějaky screenshot z diag podobného auta a pak tvrdí bazarníkovi nesmysly, aby jim bazarník slevil. No a tak je třeba bazarníkovi už dopředu ukázat že o těch autech něco vím. Poslal jsem mu tedy odkaz na moje stránky a odkaz na naše svatební video, kde byla spousta sedmiček. Bazarník klukům říka „kurva co po mě ten JaraX chce, proč mi to posílá, já mu chci jen prodat auto“. No byli jsme mrtví smíchy všeci, je to sice trapné, ale funguje to dobře. Nakonec se mě ptá, co se na autě bude dělat, ukážu mu, co umí moje sedmička a a začnu jmenovat desítky věcí, co se budou dělat, bazarník nechápe a chce, abychom mu to pak poslali. Už bývalý majitel mojí sedmičky, kterou mám teď 8 let, mě sleduje a už několikrát mi nabízel, že ji koupí zpět. Nedám!

029030031

Protože půlka z nás musí druhý den do práce, prohlídka města je tedy pasé. Rozdáme si vysílačky, a jedem. Teda vlastně ještě tradiční kebab. Ptáme se bazarníků, afgánci budou vědět kam. Pošlou nás do Jasmina Restaurantu, asi 300m od bazaru. Sice tu nemají klasický kebab, ale kebab je tu mleté maso na „meči“. Dáme jeden mixgrill taliř za 15éček, jeden kebab talíř za 10 a 2 hamburgery. Hamburgrery ujdou, ale ty talíře jsou výborné. A teď už jedeeeem!

028032033034

Skočíme do sedmiček a hurá do česka. Já s tannerem jedem tou novou, Pajk a Vojta tou mojí, přes vysílačky se domlouváme. V té naší nové nejde idrive, já navrhuji že tanner bude řídit a já rozeberu palubku a opravím idrive, on ale nesouhlasí :D Asi by mě to bavilo takle za jízdy opravovat auto. Naštěstí jsem s tím počítal a vzal BT reprák, tak posloucháme dakarské podcasty.  Dotankujem předražený benzín a kluci jak jim dojde plyn, jen přepnou na levný český benzín. V Ústí nad Labem sjedeme do města na benzínku, vezmeme benzín do jedné a LPG do druhé sedmy. V Praze vyhodíme Vojtu a cesta z Prahy už je bezproblémová. Ve 22:30 přijíždíme do JaraXova, kde už čeká manželka a hned se dívá, co jsme jí to dovezli. Je nadšená. Teď nás ale čeká dlouhá cesta, udělat z toho dokonalé auto.

035