Většina aut, pro které jedeme, má velmi podobný příběh. Někdo nás osloví, píše si s námi, pak přijede, ukážeme mu auta, vysvětlíme, jak se liší různá auta, výbavy, sedačky, kůže motory. Ten člověk si pak hledá auta, posílá nám je a my mu je rozmlouváme. Až najdeme auto, na kterém se shodneme, společně pro něj vyrazíme, prohlídneme, diagnostikujeme, koupíme. Tato sedma má ale úplně jiný příběh. Když jsme jeli pro „kuřku“ tak se ozval ještě pán ze Slovenska, zvažuje, že by jel s námi. Našel si 750i Individual v Gottingenu, jenže to není long, pán zvažuje a nakonec se rozhodne sedmu nevzít. Já ji ještě prověřím, sakra, krásný Individual, 750i, najeto dle BMW záznamů 200tkm, bouraná na pravý bok, ale už hodně let zpět a opraveno v BMW. Navíc je to vnější barva rubinschwarz, tedy černá do červena. Barva interiéru je rustbrown, tedy rezavě hnědá, ještě navíc s krásným dřevodekorem. Sakra to je ale škoda tam nechat. No zatlačím na cenu. Po telefonu se mi povedlo ji z 10 000 eur shodit na 8500 euro. Sakra to ještě zajímavější, tady už by spousta lidí mohla zapomenout na to, že to není long, nemá nivelaci a zadní komforty, ale jinak je to dobře vybavené auto. Večer před odjezdem na kuřku tedy hodím svoje facebook stránky krátké info o tom autě, jeslti ho někdo chce. Ozvou se dva, jeden nějaký Michal, druhého už si nepamatuju, ale je až druhý v pořadí, tak musí počkat co ten pan Michal.

Pan Michal mi píše že má zájem pokud bude auto dobré. Je prakticky po cestě, tak na něj mrkneme. Radost to udělá nejen panu Michalovi, ale i kupci kuřky, protože se rozpočtou náklady. Pan Michal mi píše nějakou zprávu, jenže ja řídím a užívám si neomezený úsek dálnice. Ze zprávy pochopím jeho jméno, že má zájem a že jede na kole nebo tak něco. Jasně pane, jak přijedete, tak se spojíme. Klukům říkám, že pán chce ať se na auto vytočíme, a že jede na kole, je neděle dopoledne, takže pán jede do obchodu na kole, to je logický přece :D. No a tak pánovi řeknu, kolik by ho stála ta prohlídka a jedeme na kuřku. Z kuřky vyrazíme rovnou do Gottingenu. No a kluci mi říkaj „no jo, ale co když ten pán uvidí videoprohlídku a pak řekne, že auto nechce a nic mi nezaplatí. No jo, cizí člověk, to je blbý. Co teď ale s tím, buď mu to video můžu poslat až mi pošle peníze, ale to zase pán bude čekat, než dojdou peníze, to je blbý. Nějaká písemná objednávka je taky asi blbost. No tak pána poprosím, aby se v krátkém videu představil a jasně řekl, že má zájem o prohlídku sedmičky, kterou mi zaplatí. Pán hned poslal video, vypadá moc sympaticky, to nebude podvodník. Tak hurá na auto, sedmička je opravdu pěkná, Individual za tyto peníze mě potěšil. Vady samozřejmě má, mezi ty největší patří motor v nouzovém režimu, vačka je mimo pozici, tím pádem nejde VVT ani Vanos a má menší korozi na vnitřním lemu PZ blatníku. Nejde idrive, respektive se restartuje, nejspíš navigační čtečka KO, má sjeté letní gumy, takže na mokru hrabe jak potkan.

Pošlu pánovi 20 min video z prohlídky, naskáčeme do sedmy a valíme domů. Po cestě si s úsměvem vzpomenu na to, jak mi pán poslal to video s tím, že prohlídku zaplatí. Nějak mě to tak vnitřně zahřálo u srdíčka, jak byl ten pán ochotnej. To video pošlu kamarádovi Radimovi a ten mi říká „vždyt to je Michal Prokop“. Áha, ten svět je malej, tak ten můj kamarád se s tím pánem zná, tak aspoň tuplem vím, že to není podvodník. „Ale to není můj kamarád, to je slavnej cyklista“ „Jakej cyklista zase, proč by si slavnej cyklista kupoval sedmičku a ještě přes JaraXe“. A tak mi Radim pošle tento link http://www.prokoplive.com/michal-prokop/bio.htm . Ty jo, dyť to je fakt on. Cyklista, trojnásobný mistr světa a ještě olympionik. No mám mezery ve vzdělání, na kole se muselo šlapat, tak jsem sledoval spíše motorkáře :D.

Z Německa dojedeme v pohodě, s panem Prokopem se domluvíme, že sedmičku koupí, a protože se musí udělat servis, je třeba ji dostat ke mně. Prodejcům úplně nevěříme, a tak zorganizujeme takové kolečko, kamarád z Písku vyzvedne v Praze peníze od pana Prokopa, zajede do Gottingenu, sedmičku mi doveze do JaraXova a zase pojede domů. Za pár dní mám sedmičku na servise. Uděláme prohlídku a nic nás nepřekvapí, super. Zákazníkovi pošleme nacenění. Pan Prokop se ozve že se za námi zastaví, popravdě musím říct, že mám trochu trému, ani ne tak pro to že to je slavný člověk, ale hlavně proto že jsme koupili auto, které ani neviděl, ani s ním nejel, ani neprošel JaraX kolečkem před cestou na auto. Z auta je ale nadšený už před servisem, to mě potěší, já jsem zase nadšený jaký je to pohodový člověk.

Servis rozdělíme na několik etap, teď uděláme tu první, at je to spolehlivé, a hlavně vyčistit ten interiér, nakonec vyřešíme i tu závadu na motoru, která ale hned odhalí další, nastavením vačky na správnou pozici odhalujeme vytopenou řídící jednotku VVT a IVM modul, a rovnou vlastně i netěsná dvířka modulů. Někde se v tom hrabal, špatně zavřel jednotky, poškodil těsnění a taky 2 jednotky, naštěstí jednotka DME přežila. Ovšem vytopenou VVT jednotku nahradím starší a objeví se další problém, a to s občasnou chybou VVT, ale jen někdy. Nejdřív na to nepomohu přijít, pak přijdu na to, že to dělá, jen když se uspí auto, takže to nebude v mechanice VVT, ale elektrická chyba. Nakonec přijdeme na to, že vytopenou jednotkou VVT jsem sice nahradil jinou, ale taky vadnou, tím jsem se přivedl na špatnou cestu, protože jsem věděl, že v autě, v kterém byla předtím, fungovala, ale za 2 roky v regále fungovat přestala. Důležité ale je že se auto povedlo dát do pucu. Auto jsem již předal a po dojezdu domů mi pán poslal krásnou fotku. Výsledná spotřeba 9,7L, ano ty 745i a 750i fakt umí jet za málo, ale jak se do toho člověk dostane, začne jezdit jinak a pak jsou to jiný čísla. Přeji panu Prokopovi, aby mu sedmička dobře sloužila a dělala radost. Jinak doporučuji mrknout na jeho stránky a hlavně youtube, je tam spousta pěkných videii. https://www.youtube.com/@prokopmichal

001

002003004005006007008009010011012013014015016017017018019