V rámci oslav 50ti let BMW ///M jsem byl pozván na akci M roadshow, která se navíc konala na trati Ecce homo ve Šternberku, kde se konají závody do vrchu. Tuto trať vyloženě miluji. Tak takové pozvání se rozhodně neodmítá! Celou akci pořádá můj partnerský CarTec Group se závodním týmem Janík Motorsport - jistota, že to bude stát za to.Napsal jsem se na odpolední slot ve 14 hod., to už bude trať určitě oschlá. Taková M5 competition, nejsilnější auto z nabídky, má totiž 625 koní, a její potenciál by byl na mokré trati jen málo využitelný.

Taková akce ale skýtá ještě jednu dobrou příležitost, a to užít si uzavřenou trať i ve svém autě. Jenže které vzít? E65 745i bez dynamic drive absolutně nepřipadá v úvahu, pokud nechci předvádět „ski mode“ jako knight rider. E66 730Ld už vůbec ne! Takže moje milovaná E66 745Li…  Ta už je ale na zimních pneu 18“ a při šířce pneu 245mm už se taky člověk nesveze. Navíc při posledním ostrém svezení na ecce homo jsem si to sice hodně užil, ale převodovka nahoře už byla těsně před přehřátím a rozhodně se jí to nelíbilo. E36 cabrio je půjčená a 320i v automatu je stejně spíš „na kochačku“. Zbývá poslední z vozového parku, E64 645i cabrio. Ačkoliv by byla na ecce homo ideální, i ta je v tuhle chvíli bohužel půjčená. No nic, tuto disciplínu dnes vynecháme.

Na akci se mnou může jeden spolujezdec, který ale nebude řídit. Dobře vím, že v Mkách se vždycky někdo rád sveze a je škoda se o svoji radost nepodělit. Takto mě vždy potěší kamarád Peša, který když se jede svézt v nějakém supersportu, neopomene vzít nějakého spolujezdce, aby mohl tu svojí radost rozdělit i mezi další lidi - víc takových lidí. Beru tedy kamaráda HonzuD93 a na akci přijíždíme  asi v 13:40. Přijdeme ke stanu, kde nás vítají „CarTec girls“, u kterých vyplníme registrační formulář. Ten nás tedy moc nepotěší, jelikož je akce na uzavřené trati, neseme za auta plnou odpovědnost a skončit ve svodidlech by stálo statisíce až miliony Kč. Dům ani ledvinu zatím prodávat nechci, takže se tomu pokusím vyvarovat. Dáme si nějaké dobrotky z připraveného rautu a už se z trati vrací závodní tým.

Vybíráme si první auto. Volím i4, ale po usednutí zjišťuji, že jsem nenastoupil do i4 ale do M440i! Sakra, z boku jsou ta auta vlastně stejná! Nevadí, za chvíli bude stejně střídání aut. Řadíme se na startu trati, komisaři už si chystají vlaječky a časomíru, túrujeme motory a chystáme se odstartovat vzhůru po ecce homo směr Horní Loděnice. Ne, tak takhle to opravdu nebylo… Hodně lidí se mě ptalo, jaký jsem zajel čas, ale akci, kde by nechali jet na čas trať ecce homo „cizí“ lidi často bez zkušeností se stylem jízdy na závodní trati a vůbec s takovými silnými vozy jako jsou BMW ///M, to by mohl udělat jen blázen. Celkem na jistotu by to znamenalo, že někteří by to tzv. rozstřelili a ti, co by jeli s respektem, ti by si to vůbec neužili, protože by jeli moc pomalu.

Jsme rozděleni do dvou skupin po pěti autech. Naše skupina má M4 competition xdrive cabrio, M440i, i4 M50, M135i a M850i. První disciplínou je slalom. Jezdíme mezi kuželkami, závodní instruktor ladí náš jízdní styl, jiná instruktorka zase radí jak správně sedět. Je krásně vidět, jak drobná úprava sezení zlepší naše výsledky ve slalomu. Taky jsou hodné znát rozdíly mezi auty. Jednička - malý hot hatch s rozvorem 2670mm přímo letí mezi kuželkami jako atlet, ale stíhá ji gran coupe s rozvorem 3023mm, což je víc než má E65. Jenže ta „osmička“ má natáčecí zadní nápravu a nejspíš i aktivní stabilizátory. Skupina se jednou prostřídá v autech, ale naši M440i nikdo nechce, takže my se zatím nestřídáme.

Další disciplínou je průjezd zatáčkou. Tu si nejdříve projdeme pěšky a instruktor nám vysvětluje, jak takovou zatáčku projet. Na různých místech zatáčky si dřepneme, abychom se dostali na úroveň, na jaké sedíme v autech, a porovnáváme výhled do zatáčky. Pokud se někdy pojedeme projet sami na ecce homo, nemůžeme jet tak jako při závodech, ale musíme počítat s tím, že shora může jet auto. Pojedeme tedy na horní apex, tzn., že do pravotočivé zatáčky jedeme úplně vlevo, tím se nám otevře pohled nahoru a můžeme akcelerovat. Jdeme to vyzkoušet v autě. Měníme M440i za i4 M50. To je vlastně bráška - stejná karoserie, jiný pohon, stejný interiér, jen jiný entertainment. Tady mi rozhodně více vyhoval ten v M440 a ne ta obrovská obrazovka levitující nad palubní deskou. Nicméně chápu, že moje názory jsou staromódní a neslučují se s tím, co je momentálně in. Výhřev sedačky si ale opravdu radši zapnu tlačítkem než někde v dotykovém menu. I4 M50 je raketa, ta reakce na plyn a „instant torque“ jsou neuvěřitelné.  Není to ale sportovní auto, sportovní auto prostě musí mít zvuk, který toto auto nemá. Pokud bych si měl ale koupit „daily elektro“ a nejsem žádný petrol head, rozhodně by to vyhrála i4. Smysl to má, hlavně pro lidi, co mají dům s fotovoltaickou elektrárnou.

 Užíváme si průjezd zatáčkou plnými doušky a najednou jsme v polovině našeho „eventu“. Je čas prostřídat skupiny, jedna skupina jde jezdit na horní část ecce homo a naše se přesouvá na spodní. Dostáváme také nového instruktora, samotného Václava Janíka, okruhového závodníka a závodníka na různých okruhových závodech (https://www.janik-motorsport.com/). Naše další disciplína bude krizové brzdění, při kterém hodně řidičů dělá chyby. Jednak je potřeba do brzdy jít opravdu silou a taky rychle (systém DSC vyhodnotí rychlost sešlápnutí brzdy, a pokud je malá síla a velká rychlost, např. žena menší postavy, pomůže řidiči čerpadlem DSC). A rozhodně brzdu nepovolujeme, dokud nestojíme, nebo jsme neprovedli potřebný manévr. Každé brzdění na trati je odborně zhodnoceno a spousta řidičů se hned zlepšuje.

Dostáváme informaci, která je pro hodně řidičů také nová, jedná se o nouzové zastavení ruční brzdou. Každé BMW s elektronickou parkovací brzdou má rovněž tuto brzdu jako nouzovou. První taková byla E65 s brzdou na ovladači světel. Všichni, kdo máte elektronickou parkovací brzdu, vyzkoušejte si její funkci nouzového zastavení. U novějších BMW se parkovací brzda přesunula na středovou konzoli. A nebylo to jen tak z rozmaru, nýbrž z důvodu nouzového zastavení spolujezdcem, v případě indispozice řidiče (náhlá nevolnost, infarkt, bezvědomí, křeč apod). Bohužel o této funkci nemá většina řidičů BMW ani ponětí. Nová BMW váš při použití parkovací brzdy za jízdy rovnou vyzvou k aktivaci tísňového volání, aby se řidiči dostalo pomoci co nejdříve.

U krizového brzdění začneme na nějakých 60-70 km/h a končíme na 130 km/h a to už je zajímavá rychlost. Většinu této disciplíny odjezdím v M4 xdrive cabrio competition, což je rozhdoně nejzábavnější auto ze skupiny skupiny. I4 mohla zrychlovat, jak chtěla, ale toto je jiný level zábavy. Okamžitě mi naskočí husí kůži, otočení v zatáčce si užíváme, stejně tak výjezd zpět na počáteční stanoviště. U i4 M50 byla velká preference přední nápravy a při tom mega zrychlení s vytočenými koly mě pěkně potahala za ruce. M4 naopak preferuje zadní pohon, až jsem se fakt musel přesvědčit, jestli mám zapnutý 4WD režim, a měl jsem. Čtyřkolky moc nemusím, ale Mxdrive funguje perfektně! Každopádně bych si ale stejně objednal zadokolku, pokud by nemělo auto sloužit na denní ježdění i v zimě. Rozhodně ale musím říct, že nová M3/M4 je obrovský skok od předchozí generace, tohle auto se vážně povedlo.

A jdeme na poslední disciplínu - nouzové brzdění do zatáčky. Jedeme rovnou do mojí nejoblíbenější „Sojkovy“ zatáčky. Zatáčku máme krásně „vykuželkovanou“, opět začneme na malé rychlosti a končíme na nějakých 105 km/h. A že u některých aut je vážně kumšt uhlídat nájezdovou rychlost. U takové i4 stačí malý pohyb nohy a už jedeme mnohem rychleji, než chceme. Je to asi první BMW, u kterého jsem si nastavil režim ECO pro otupení motoru. Mezitím ještě vyzkoušíme M135i xdrive. Možná spoustu z vás napadne, že motorizaci 35i nahradila přece motorizace 40i. Jenže toto je nová 1er, F40. Takový malý hot hatch a motor 35i už není 6ti válec N55, ale 4 válec, B48. M135i xdrive pro nás byla celkem zklamání. Aby taky ne, mezi M4 competition, i4 M, M440i, M850i apod. působila jako naprostá hračka bez výkonu, i když pořád to bylo 306 koňové auto. Možná nám měli pro srovnání dát i dvojkovou Fabii, kterou jezdili instruktoři na stanoviště. To bychom se asi hodně divili, na lepší se totiž rychle zvyká. Ještě si párkrát dáme „Sojkovku“ a z vysílačky se ozve hrozná zpráva: „Končíme, sjedeme dolů ke stanu“.

Rychle to uteklo, ale byly to krásné 2,5 hodiny. V „depu“ si ještě dáme nějaké sušenky, pokecáme s Vaškem Janíkem o závodění, rozloučíme se s Janík teamem a CarTec teamem, dostaneme tašku s dárečkem – kšiltovka BMW ///M a uháníme k domovu. Zajímavé bylo potkávat různé majitelé z různých BMW - podnikatele, doktory a další. Někteří byli méně veselí, někteří více, ale když sjela druhá skupina z ecce homo, všichni měli „hubu jako rohlík“ a stejné úsměvy jsem viděl i u účastníků z naší skupiny.

BMW ///M, to je radost!

Závěrečné hodnocení aut.

M135i – toto auto mě nějak moc nenadchlo, netvrdím, že není dobré, ale mezi ostatníma Mkama se ztrácí, taky stojí prakticky polovinu, volil bych ho ale raději než třeba Hyundai i30N, k super jizdním vlastnostem tady člověk ještě dostane ten super BMW entertainment a krásný inteirer.

M440i – takové univerzální auto, manželka s tím může jezdit do práce za pár litrů benzínu a myslet si že to je obyčejné slaboučké BMW, vy si ho vezmete po práci na ecce homo, naklikáte si jeden ze sportovních programů a užijete si ho jako nějaké pravé ///Mko.

M4 xdrive cabrio competition – můj favorit, je mnohem ostřejší a zábavnější než M440i, velký skok kupředu, ale s drivem odpustí hodně chyb. Je to takové „daily“ Mko, znám lidi co jezdí Mko celoročně a tohle pro ně bude ta správná volba.

I4 M50 – rozhodně není tak zábavné jako M440i nebo M4 competition, taky na to není určené, mezi elektromobily ale exceluje. Chcete opravdu silný elektromobil s prémiovým interiérem? I4 je jasná volba. Nečekejte ale zábavnost M440i nebo snad M4, vše vám ale vynahradí mnohem nižší náklady na kilometr.

M850i – chcete větší auto, co jezdí jako raketa, ale přitom je pro vás sedmička příliš nudná a usedlá? Tady uchvátí M850i, jede jako M5 E60 V10, ze všech testovaných aut má nejlepší zvuk a ten design předku je prostě úžasný. V provedení Gran coupe jej obhájíte i před manželkou a rozhodně se s ním nebudete nudit.

JaraX

 001002003004005006007008