Jelikož jezdit na Lefkadu je sice dokonalé, ale už trošku stereotyp, letos jsem zkusil něco jiného. Ozval se mi kamarád a zákazník Vašek jestli nepojedeme do Albánie atd. No a jelikož žena se zbytek rodiny skrz prcka nemůžou, uděláme letos pánskou jízdu. 

Je sobota, vstávám něco po třetí hodině, skočím do sedmy a vyrážím pro Honzu, kterého nabírám u Přerova, vezmem to na dálnici směr Kroměříž, u Vyškova zastavujem na Molu a do minuty přijíždí Superb 1,8T LPG s Vaškem a Radkem. Rozdáme si vysílačky a dále už pokračujeme společně.

001 002

Česko uběhne jak voda, na Slovensku nás chytne pořádnej slejvák, prší jako z konve, tankujeme v Malackách oba LPG. Přijíždíme do Maďarska, Vašek jde kupovat dálniční známku, ode mě dostává nadáno, že si to nekoupil po internetu, ale prý v 3.tím okénku je to hned. Houby, čekáme čtvrthodiny, než přijde na řadu a hurá do Maďarska. Maďarsko je hodně volné, žádné kolony, zdržení, provoz malý, od Budapešti už pak letíme jak draci, silnice úplně prázdná. 

Hranice Maďarsko Chorvatsko v pohodě, už to sjednotili do jedné budky, v Chorvatsku natankujeme 10l plynu ať prodloužíme dojezd a vezmeme pak levný plyn v Bosně. Superb má mnohem menší dojezd, tak bere plnou.

V neděli se probouzíme do krásného rána. V údolí řeky Tary kde bydlíme, se míchá sluníčko s mlhou. Posnídáme a po 10té hodině si jdeme oblíct výstroj na rafty. Dostáváme neopreny, neoprenové boty, vestu a helmu, já pak ještě na helmu přidávám gopro, ze zbytku gopro pásků si vyrábím držák na brýle, abych je někde neztratil.

021 022 023 

V 8 ráno vstaneme v kempu Blue river Tara, dáme si snídani, jako vždy klasika, vaječná omeleta nebo smažená vejce, takové krafny, koblížek ve tvaru smaženého květáku, máslíčko, domácí sýry, med, čaj a káva. Po snídani jdeme zaplatit, veškeré jídlo, co jsme snědli bylo v ceně i když se objednávalo z lístku, platili jsme jen pití.

Zhruba to vyšlo tak že v celkové ceně bylo 2x ubytování v pěkném dřevěném domku, 2x snídani, 2x večeři, 1x oběd. K tomu 5 piv na osobu a 4 rakije na osobu a hlavně výlet na raftech s odvozem. Celkem za toto všechno platíme 97 Eur, což je krásné, když vezmu, že v Itálii za 100eur člověk sežene sotva ubytování na jednu noc a my tady máme 2 noci s jídlem, pitím a raftováním.

V 10 hodin vyrážíme z kempu, do navigace zadáváme Dhermi, konečně bude moře, trasa 450km, to je pohodička, za 3-4 hodiny tam musíme být, ale nakonec je to skoro 12hodin.

Za zhruba 2,5 hodiny po odjezdu z kempu dorážíme na hranice MNE-ALB,všímáme si vysychajícího Skadarského jezera, které se táhne až do Albánie. Na hranicích nikdo není a je to celkem pohodový průjezd, ani kufr nám nekontrolujou. Za hranicemi si všímáme několika německých expedičních kamionů. Albánie má krásný vozový park, nejčastější auto je rozhodě Mercedes, druhé nejčastější auto je BMW a pak teprve zbytek.  Po cestě je i několik BMW vrakovišť, bude to chtít najít webové stránky, jelikož by tu mohli být zajímavé díly. Zhruba v polovině Albánie tankujeme LPG a posvačíme dobrý zákusek u přilehlé restaurace. Kluci spolujezdci si cestu zpříjemňují pitím rakije, kterou si za jízdy předávají z okýnka do okýnka.  Cestu nám zpříjemňuje fantastické audio Logic7, ale také vysílačky, kdo cestujete více auty, vždy doporučuji. 

053 054

V Dhermi se probouzíme asi v 7 ráno, samozřejmě krom Radka, ten si tady spaní užívá. JaraX píše report a Vaša s Honzou se jdou koupat do ranního moře. Po vykoupání jdeme na snídani do místního Marketu, koupíme takový nic moc chleba a sůl. V marketu se díváme na nějaký místní alkohol, a prodavač se toho hned chytne a nabízí nám domácí rakiju, tak s ním jdeme za známým. Po cestě se ptáme, kdy končí sezona, už to tu hrozně opadá, spousta taveren už zavírá. Prodavač marketu pracuje v zimě ve cca 200 km vzdálené Shkodře jako automechanik. Celkově autodílen je tu mraky, i různá vrakoviště.  Ptáme se na půjčení vodního scooteru, ten stojí cca 2500kč na hodinu. Dále se ptáme na výlety lodí. Usedneme u jednoho staršího pána s rakijíí, je opravdu dobrá, hned nám vnutí ochutnávku, ta je zdarma. Platíme 8 eur za 1l rakjie a odcházíme.  Následně si sednem na snídani do restaurace Blue bay přímo u moře.  Snídáme vaječnou omeletu za 250 LEK, Vaša to doplní jogurtem. Kolem půl dvanácté přicházíme na náš apartmán, vsázíme se, jeslti Radek spí nebo ne a samozřejmě že stále ještě spí :D.  Jdeme si lehnout na pláž a koupeme se v krásně teplém moři, konkrétně v Dhermi má 28°C, paráda. V moři člověk vydrží klidně hodinu jak je teplé. Na pláži lehce pofukuje, takže se pod slunečníkama nepotíme. Jdeme na oběd, dáváme si gyros na talíř za 400 LEK, 81 Kč.  Po jídle sedáme do superba a vyrážíme na pláž zvanou Aquarium, je to cca 20km daleko, což je skoro hodina. Jedeme přes Jale Beach a následně smětiště, což je tady v Albanii velmi špatně rozlišitelné od zbytku krajiny. Když přijdeme na pláž tak je to taky smetiště.

062 063064065066

067

V Dhermi nás probouzí sluníčko, sbalíme si věci, nalodíme se do aut a vyrážíme směr Saranda. Ještě se stavíme v Dhermi v pekárně, tam potkáváme 2 české „asi páry“ tak se s nima dáme do Řeči. V Dhermi je jich prý víc, 2 přijeli autobusem a dvěma se autobusem nechtělo, tak je následovali autem, nějaký bílý novější VW Passat. Vyprávějí nám o komplikacích na hranicích HU-SRB, kde prý stáli 6 hodin. Přijeli v sobotu a odjíždí zase v sobotu. Chvilku s nimi splkneme o Albánii a vyrážíme směr Saranda.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Saranda

Cesta ubíhá tradičně „albánsky“ tedy pomalu, ale prohlížíme si Albánské krásy, včetně ponorkové základny, pořád se je na co dívat. Odpoledne projedeme Sarandu, kousek za Sarandou se ptáme na ubytování, ale aparmatmány jsou kus od sebe a navíc jeden nemá wifi. Jedem dál. Přijíždíme do Ksamilu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ksamil

Ksamil je vyhlášený tím že jsou všude „naháneči“, všude u cesty stojí lidi s cedulkami, že mají volné ubytování, mávají, volají a shánějí lidi. Nakonec zastavujeme u pěkného moderního hotelu, ten bude asi drahý, ale jak vystoupíme z auta, hned si nás volá paní na druhou stranou, za jakýsi kout, tak se jdeme podívat. Objevujeme nádherné ubytování, nádherný dvůr, krásné dva pokoje, jeden s kuchyňkou, jeden s balkonkem a koupelna. Máme wifi i LCD TV s youtube atd. Pán chce 100 eur za 2 noci pro 4 lidi. JaraX mu hned nabízí 80, pán nabízí 90 eur, nakonec zkusíme ještě 85 eur, ale zůstaneme u 90ti eur. 300 Kč na osobu/noc je i tak krásná cena za ten komfort. A jako bonus parkování aut ve dvoře. Platíme v LEK a pán to přepočítá horším kurzem než za kolik jsme měnili, takže to máme nakonec ještě levnější. Pán přinese rakiju a dobře domluvený kšeft zapijem.